معرفی ۱۶ کتاب، ۴ سریال و ۲۰ فیلم برای روانشناس شدن شما!

پاندورا

این کتاب یک رمان است. در آن با روانشناسی طرفیم که زبده و توانمند است ولی از عهده‌ی پیش پا افتاده‌ترین مشکلات خود نیز برنمی‌آید. ماجراهای کتاب همگی برگرفته از کیس‌های واقعی روانشناسان هستند. از زنی که با وجود تحصیلات عالیه و داشتن ۲ فرزند اصرار به خیانت داشت تا دختر ۵ ساله‌ای که خود را زنی ۳۰ ساله می‌دید و رفتارهای مربوط به آن سن را بروز می‌داد.

  • نویسنده: لیلا رعیت
  • نشر: نسل نو‌اندیش

آیین دوست‌یابی

پیدا کردن یک دوست خوب برای همه‌ یک نیاز اساسی است. همه‌ می‌خواهند تاثیرگذاریشان را در زندگی دوستانشان احساس کنند. مهم‌تر از همه‌ی این موضوعات، حق مسلم همه‌ی انسان‌هاست که دوست بدارند و دوست داشته شوند. دیل کارنگی نویسنده‌ی کتاب آیین دوست‌یابی یکی از اولین نویسندگانی بود که درباره‌ی این موضوع تحقیق کرد و کتابی قابل فهم برای همه نوشت. کتابی که هنوز هم بعد از حدود یک قرن از نوشته شدن همچنان در فهرست پرفروش‌ترین و پرطرفدارترین کتاب‌های روانشناسی و خودشناسی قرار دارد.

دیل کارنگی، پیش از نوشتن این کتاب، متوجه شد افرادی که در کسب و کار خودشان موفق هستند، لزوما علم بالایی درباره‌ی آن موضوع ندارند، بلکه روابط عمومی بالای آن‌هاست که سبب موفقیت در کارهایشان می‌شود. این موضوع اولین جرقه‌ی نوشتن کتاب آیین دوست‌یابی  بود. کارنگی سال‌های زیادی را صرف خواندن کتاب‌ها و بیوگرافی‌های افراد مشهور کرده بود؛ روی روابط انسانی و رفتار‌های آن‌ها دقیق شد و به این ترتیب بود که در سال 1936، کتاب آیین دوست‌یابی را نوشت.

  • نویسنده: دیل کارنگی
  • نشر: شبگیر

تانگ‌فو: روش برخورد با افراد دشوار

تعداد آدمهای بدقلق و ناسازگار در جهان کم نیست. افرادی که ممکن است به هر شکلی با زبان کنایه یا طعنه به ما نیش بزنند یا شروع به فریاد کشیدن کنند و از حمله‌ی زبانی لذت ببرند. در مقابل عده‌ای از افراد هستند که نمی‌دانند در این وضعیت چه رفتاری با این افراد درست است به همین دلیل سکوت می‌کنند و سرافکنده می‌شوند.

سم هورن در کتاب تانگ‌فو با روش‌هایی ساده و اثبات شده به افراد آموزش می‌دهد که چطور و کجا بهترین پاسخ را برای افراد دشوار داشته باشند.

سم هورن نویسنده‌ی کتاب در چهار بخش به خوانندگان می‌آموزد که با مهارت کلامی از خود در برابر افراد بدقلق، بد زبان، سخت‌گیر و حتی لجباز حمایت کنند، اعتماد به نفس خود را بالا ببرند و با روش‌های مشابه هنرهای رزمی ابتدا ذهن و بعد زبان خود را برای دفاع و حمایت از خود استفاده کنند.

  • نویسنده: سم هورن
  • نشر: درسا


ملت عشق

چهل قاعده عشق که به نام ملت عشق نیز شناخته می‌شود، توسط نویسنده فرانسوی متولد ترکیه «الیف شافاک» نوشته شده است. رمان عاشقانه ملت عشق که پرفروش‌ترین کتاب تاریخ ترکیه به حساب می‌آید، اثری برگرفته از ارتباط عرفانی بین شمس تبریزی و مولانا است که به صورت دو داستان موازی و در هم تنیده روایت می‌شود. بطن اصلی کتاب حول موضوع عشق و نقش آن در دنیای مدرن امروز نسبت به گذشته می‌نگرد و چنان آن را از غرب به شرق گسترش می‌دهد که به زندگی رنگ و بویی عرفانی و زاییده شده از عشق می‌دهد. اینکه چگونه قطعه سنگی کوچک، برکه‌ای راکد و خاموش را به تلاطم و جنبش وا می‌دارد.

  • نویسنده: الیف شافاک
  • نشر: ققنوس

وقتی نیچه گریست

این کتاب داستان خیالی از روابط بین فریدریش نیچه فیلسوف و یوزف بروئر یکی از بنیان‌گذاران علم روانشناسی است. نیچه و بروئر در دوره یکدیگر زندگی و کار می‌کردند، اگر چه هیچ شواهدی از ملاقات آن‌ها وجود ندارد، ولی اروین یالوم از این دو شخصیت برجسته کتابی منحصر به فرد نوشته است.

در کتاب، نیچه و بروئر نه تنها یکدیگر را ملاقات می‌کنند، بلکه جلسات شدید ذهنی نیز بین آن‌ها شکل می‌گیرد. این جلسات را بروئر ترتیب می‌دهد تا از این طریق با استفاده روش «گفتگو درمانی» که به تازگی کشف کرده است به درمان سردردهای شدید میگرنی نیچه بپردازد.

در ابتدا بروئر نیچه جوان را نمی‌شناخت، ولی او توسط زنی به نام «لوسالومه» که عشق فاجعه آمیزی با نیچه داشت، با فیلسوف آلمانی آشنا می‌شود. سالومه برای ترس از خودکشی نیچه به بروئر التماس می‌کند تا او را درمان کند. بروئر موافقت می‌کند، زیرا او به خوبی درباره ترس عشق و تنش‌های بعد از آن آگاهی دارد.

بروئر مدام تلاش می‌کند تا نیچه را به جلسات معاینه پزشکی خود بکشاند، ولی نیچه هرگونه تلاش او را برای ایجاد مکالمات شخصی نمی‌پذیرد. بروئر درک می‌کند که او با شخصی بسیار باهوش و خوددار طرف است و به راحتی نمی‌تواند وارد روح و روانش شود. در نهایت هر دو به توافق می‌رسند که بروئر تنها علائم فیزیکی نیچه را بررسی کند.

داستان کتاب بسیار روان و مجذوب کننده است و خواننده را در هزارتوی اندیشه نیچه می‌برد و درصدد آن است که شناختی هر چند مختصر از زندگی او به دست آورد. نویسنده کتاب اروین یالوم که خود نیز روانشناس است، در نگارش کتاب از بسیاری اطلاعات واقعی، از جمله نامه‌ها و خاطرات نیچه در داستان پردازی استفاده کرده است. او کتاب را در سال 1992 منتشر و آن را به یکی بهترین کتاب‌های روانشناسی تبدیل کرد.

  • نویسنده: اروین یالوم
  • نشر: قطره

کتاب هنر سیر و سفر

چرا به سفر می‌رویم؟ سفر چه تاثیراتی بر زندگی‌مان می‌گذارد؟ بروشورهای تبلیغاتی پیشنهادات زیادی برای مقصدهای گوناگون دارند که مخاطبان‌شان را وسوسه می‌کند تا بی‌درنگ کوله‌بارشان را ببندند و تن به سفر بدهند. اما بارها پیش آمده وقتی سفری را که آن همه از آن تعریف شده می‌رویم و مقصد را از نزدیک می‌بینیم، مایوس می‌شویم. علت چیست؟ آلن دوباتن، فیلسوفی که به مسائل روزمره علاقه‌مند است در کتاب هنر سیر و سفر به این سوالات پاسخ می‌دهد. به نظر او چشم‌ها را باید شست، جور دیگر باید دید.

کتاب هنر سیر و سفر با عنوان اصلی The Art of Travel  از آلن دوباتن در سال 2004 منتشر شد و مانند سایر آثار او، مضمون‌های فلسفی مدرن دارد. این کتاب به دلیل اصالت و نبوغ در اندیشه و محتوایش مورد ستایش قرار گرفت. درون‌مایه‌ی کانونی هنر سیر و سفر، جزئیات ظریف و درهم پیچیده‌ی فلسفه‌ی سفر است.

برخلاف تبلیغات صنعت گردشگری، دوباتن به خواننده نمی‌گوید کجا سفر کند و برایش نسخه‌ تجویز نمی‌کند، بلکه به او می‌گوید که چطور سفر کند. دوباتن با استفاده از مهارت نویسندگی خود، دانشش از فلسفه و استفاده از هنر، جنبه‌ای عمیق‌تر و دلرباتر از سفر را بازمی‌نماید. سفری که در آن فراتر از گرفتن عکس‌های زیبا از مناظر، تجربه‌ی ژرف و لذت‌بخش بودن در مکان و مناظر جدید امکان‌پذیر باشد. هنر سیر و سفر درباره‌ی چگونه کشف کردن است. دوباتن تلاش می‌کند خواننده را به کسب مهارت بیشتر در توجه به همه چیز ترغیب کند، به‌طوری که از همه‌ی فضاها از محیط شخصی گرفته تا مناظر و مردمان غافل نماند. برای این منظور، دو باتن از هنر و پتانسیل فلسفی آن استفاده می‌کند. او با ذکر مثال‌هایی از ادبیات، نقاشی‌ها و سفرهای شخصی خود و دیگران مفهوم مورد نظرش را شفاف و واضح شرح می‌دهد.

  • نویسنده: آلن دوباتن
  • نشر: نیلوفر

انسان در جستجوی معنا

چند سال پیش یک نظرخواهی عمومی در فرانسه صورت گرفت و نتیجه نشان داد 89% از شرکت‌کنندگان معتقدند انسان «چیزی» لازم دارد که بخاطر آن زندگی کند و 61% درصد تاکید کردند کسی یا چیزی در زندگی آن‌ها هست که حاضرند به خاطرش بمیرند. دکتر ویکتور فرانکل بعد از مشاهده‌ی این نتیجه، نظرخواهی مشابهی را در دفترش و میان مراجعانش انجام داد و دوباره به همان نتایج دست یافت. کتاب انسان در جست‌وجوی معنی، داستان زندگی دکتر ویکتور فرانکل برای پیداکردن این معنا در زندگی بود.

کتاب انسان در جست‌وجوی معنی (Man’s Search for Ultimate Meaning) در سال 1946 برای اولین بار منتشر شد. این کتاب یکی از بهترین نمونه‌های ادبی در ادبیات روانشناسانه است و روایت زندگی و نجات یافتن دکتر ویکتور فرانکل در اردوگاه کار اجباری رژیم نازی را شرح می‌دهد. فرانکل در این کتاب ابتدا خاطراتش از آشویتس را بازگو می‌کند و سپس تلاش‌ها و راهکارهایش برای زنده ماندن را توضیح می‌دهد.

ویکتور فرانکل در مدت زمانی که در نیروگاه آشویتس زندانی بود، پدر، مادر، همسر و برادرش را از دست داد بنابراین به گفته خودش «درد از دست دادن» را می‌فهمد. او در  کتاب انسان در جست‌وجوی معنی سعی می‌کند تا با بیان دردهایش به خواننده بفهماند که چطور می‌توان زیر بار این حجم از رنج زنده ماند.

  • نویسنده: ویکتور فرانکل
  • نشر: درسا

شادمانی درونی: روانشناسی مثبت‌گرا در خدمت خشنودی پایدار

سلیگمن، روان‌شناس سنت‌شکنی که با نظریه جنجالی درماندگی آموخته شده جای پای خود را در دنیای بزرگان روان‌شناسی محکم کرده بود، در حرکتی بسیار شایان توجه، رویکرد جنجالی دیگری را مطرح نمود به نام روان‌شناسی مثبت‌گرا که در چند سال اخیر رفته‌رفته توانسته در جامعه روان‌شناسی و بویژه دانشگاه پنسیلوانیا، پژوهش‌ها، ارزیابی‌ها و کاربردهای فراوانی را به خود اختصاص دهد.

  • نویسنده: مارتین سلیگمن
  • نشر: دانژه


افسردگی، اختلال دوقطبی و چند بیماری دیگر

کتاب افسردگی، اختلال دوقطبی و چند بیماری دیگر نوشته‌ی سید فرنام قدیمی، راوی حوادث و اتفاقاتی است که راز و رمز آن از چشم همگان به دور می‌ماند و تنها دست خداوند در آن نفوذ پیدا می‌کند.

همه‌ی انسان‌ها شاید در مقطعی افسردگی را تجربه کرده باشند، یا شاید حتی اختلال دوقطبی و یا چند بیماری دیگر مربوط به اعصاب و روان را؛ اما با توجه به مطالب زیادی که درباره‌ی افسردگی نوشته شده، سید فرنام قدیمی شرح مجددی از نسخه‌های علمی را در کتاب افسردگی، اختلال دوقطبی و چند بیماری دیگر زائد می‌بیند!

  • نویسنده: سید فرنام قدیمی
  • نشر: پر

دروغگویی روی مبل

ظاهرا مبل یکی از مهم‌ترین ارکان روان‌کاوی به شمار می‌آید. حتما این صحنه را در فیلم‌ها دیده‌اید. کسی که روی مبلی دراز کشیده است و خاطراتش را بیرون می‌ریزد. او در این حالت بسیار آسیب‌پذیر است و سیر درمانش، محتاج درجه‌ی بالایی از انضباط اخلاقی است. دروغگویی روی مبل از اروین یالوم، استاد مسلم داستان‌های روانشناسانه است. داستانی جذاب و خواندنی از سه روان‌درمانگر که روابطی عجیب با بیمارانشان برقرار می‌کنند.

یالوم تلاش کرده است تا در این داستان، بخش‌های پنهان شغل روان‌کاوی و مسائل ظریف و پیچیده‌ی این کار را بیان کند. روابط خاص میان بیمار و روان‌درمانگر موضوع اصلی کتاب دروغگویی روی مبل است. پزشک اول، دکتر تراتر است که پا را از حد خودش فراتر می‌گذارد و رابطه‌ی خاصی با بیمارش برقرار می‌کند. موضوع آن‌ها به گوش کمیته‌ی پزشکی می‌رسد و آن‌ها برای حل مشکل، دکتر ارنست را مسئول پرونده می‌کنند که مشکلات خاص دیگری دارد. داستان آخر هم از پزشک پول‌پرستی است که بیمار ثروتمندش را مثل طعمه‌ای می‌بیند که نباید اجازه دهد از دستش خارج شود.

  • نویسنده: اروین یالوم
  • نشر: صبح صادق

دختری در قطار:

دختری در قطار یکی از جذاب‌ترین رمان‌هایی است که هم در زمینه‌ی جنایی و پلیسی و هم در زمینه‌ی روانشناسی حرف‌هایی برای گفتن دارد. پائولا هاوکینز با نوشتن داستان دختری در قطار به سرعت در تمام دنیا شناخته شد. اما دلیل مشهور شدنش فقط پرده برداشتن از راز یک قتل عجیب و غیرعادی نیست، بلکه توجهی است که به جزئیات کرده است. شخصیت‌پردازی پائولا هاوکینز برای این رمان، یک شاهکار به تمام معنا است.

ریچل یک دختر دائم‌الخمر که خود را تنها و شکست‌خورده می‌داند، از پشت پنجره‌‌ی قطار به زندگی مردم خوشبخت نگاه می‌کند و به حال و روزشان غبطه می‌خورد. شوهرش که به خاطر بچه‌دار نشدن ریچل او را ترک کرده و حالا با معشوقه‌اش زندگی می‌کند، حالا با زن همسایه سر و سری پیدا کرده است و زیبایی داستان در گره خوردن روابط شخصیت‌های مختلف کتاب و نگاه کردن به ماجرا از زاویه‌ی دید متفاوت سه زن حاضر در داستان است که هرکدام سهم خود را در به ثمر رساندن این داستان، اثبات کرده‌اند.

  • نویسنده: پائولا هاوکینز
  • نشر: کتاب کوله‌پشتی

زنی میان ما

زنی میان ما، یک رمان روانشناختی جذاب است که شما را وادار می‌کند در حین خواندن داستان، حدس‌های زیادی درباره‌ی شخصیت‌ها بزنید و بعد با پایان متفاوتش، غافلگیرتان می‌کند. حتما از اسم کتاب حدس زده‌اید که با یک مثلث عشقی روبه‌رو هستیم. زنی به نام ونسا که با همسرش ریچارد زندگی عاشقانه‌ی خوبی دارند. یا حداقل او پیش خودش اینطور فکر می‌کند. اما زمانی که متوجه می‌شود ریچارد، حتی با اینکه عاشق او است با زن دیگری، ارتباط دارد، در هم می‌شکند.

حالا باید ببینیم که با داستان زندگی زنی روبه‌رو هستیم که حسادت را تاب نمی‌آورد و در تلاش برای از بین بردن رابطه‌‌ی همسرش است؟ یا او را زنی ضعیف می‌دانیم و حق را به شوهرش می‌دهیم که ترکش کند؟ گریر هندریکس و سارا پکانن در کتاب زنی میان ما، به جزئیات بخش خاصی از روابط پرداخته‌اند که ما خیال می‌کنیم آن را به خوبی می‌شناسیم. بخش اغواگری که شرطی ضروری برای شروع روابط به شمار می‌آید اما نمی‌تواند تضمین همیشگی بودن آن باشد: عشق.

  • نویسنده: گریر هندریکس، سارا پکانن
  • نشر: مجید

اتاق

اتاق برای شما یادآور چه مفهومی است؟ جایی که در آن کار می‌کنید یا به آرامشی که تمام روز منتظرش بودید، می‌رسید؟ اتاق برای جک پنج‌ساله تمام دنیا است. چون هیچوقت جای دیگری را ندیده است. از روز اول تولد در این اتاق همراه مادرش بوده است.

هرچند مادر فضای اتاق را به جایی برای زندگی کردن تبدیل کرده است و زندگی جک به نظر خودش عادی است، اما مادرش خوب می‌داند که این وضعیت نمی‌تواند تا ابد ادامه داشته باشد. بنابراین یک روز نقشه‌ی فرارشان را می‌کشد. برگشتن مادر به زندگی عادی و وارد شدن جک به نوع جدیدی از زندگی که تابه‌حال تجربه‌اش نکرده است، شروع فصل جدیدی از مشکلات برای آن‌ها است. اما داناهیو رمان اتاق را بر اساس ماجرای واقعی الیزابت فریتزل نوشت.

داستانی نفسگیر که شما را غافلگیر و البته غمگین می‌کند و زوایای پنهان روح و شخصیت زخم‌خورده و آسیب‌دیده‌ی بیماران را نمایان می‌کند.

  • نویسنده: اما داناهو
  • نشر: آموت

بیمار خاموش

یکی از بخش‌های مهم روان‌درمانی گفتگو میان مراجع و روان‌درمانگر است. به این ترتیب است که پزشک می‌تواند ریشه‌ی مشکلات را پیدا کند و به فرد کمک کند تا راه‌حلی برای بهبود حالش داشته باشد. از طرفی حرف زدن درباره‌ی دردها و زخم‌های روح چندان ساده نیست. آلیسیا برنسون دختر هنرمندی که با یک عکاس مد و فشن ازدواج کرده است، ناگهان شوهرش را می‌کشد.

قتل اگرچه پای ثابت خیلی از رمان‌های روانشناسی و جنایی است، اما در اینجا اتفاقات بعد از قتل است که داستان را شکل می‌دهد. وقتی پلیس، آلیسیای گیج و بدحال را بالای سرش شوهرش پیدا می‌کند، آلیسیا حرفی نمی‌زند. این سکوت ادامه‌دار می‌شود و حل معما را پیچیده‌تر می‌کند. الکس مایکلیدیس رمان را از زبان تئو، روان‌درمانگر دادگاه و دفتر خاطرات آلیسیا روایت می‌کند و از احساساتی صحبت می‌کند که بنا بر گفته‌ی پدر علم روانشناسی، فروید، هیچ وقت از بین نمی‌روند. فقط به شکل زنده مدفون می‌شوند و یک روز به شیوه‌ای زشت‌تر سر برمی‌آورند.

  • نویسنده: الکس مایکلیدیس
  • نشر: سنگ

۴ اثر از اسکاول شین

کتاب «چهار اثر از فلورانس اسکاول شین» نوشته‌ی نقاش، نویسنده و مشاور آمریکایی «فلورانس اسکاول شین» و ترجمه‌ی نویسنده و مترجم صاحب‌نام ایرانی «گیتی خوشدل» است. همان‌طور که از نام کتاب مشخص است، این کتاب مجموعه‌ی چهار نوشته‌ی اسکاول ‌شین است. این چهار کتاب عبارت‌اند از: «بازی زندگی و راه این بازی»، «کلام تو، عصای معجزه‌گر توست!»، «در مخفی توفیق» و «نفوذ کلام». زبان اسکاول شین ساده، صمیمی، بی‌تکلف و طنز است.

ازهمین‌رو به‌راحتی با خواننده ارتباط برقرار می‌کند و در انتقال پیام‌های خود که پرده از حقیقت زندگی بر‌می‌دارد، بسیار موفق بوده است. در بخشی از کتاب «بازی زندگی و راه این بازی» می‌خوانیم: «بیشتر مردم زندگی را پیکار می‌انگارند. اما زندگی پیکار نیست، بازی است. هرچند بدون آگاهی از قانون معنویت نمی‌توان در این بازی برنده شد و پیروز بود و عهد عتیق و عهد جدید، با وضوحی شگفت‌انگیز قواعد این بازی را بیان می‌کنند.

عیسی مسیح آموخت که زندگی، بازی بزرگ دادوستد است؛ زیرا آنچه آدمی بکارد، همان را درو خواهد کرد. یعنی هر آنچه از آدمی در سخن یا عمل آشکار شود یا بروز کند، به خود او باز خواهد گشت و هر چه بدهد باز خواهد گرفت.»

  • نویسنده: فلورانس اسکاول شین
  • نشر: پیکان

روی ماه خداوند را ببوس

شك به وجود خدا در دل هر انساني مي‌نشيند. خيلي از عارفان معتقدند كه اين شك است كه باعث طي كردن مراحل رشد عرفاني و معنوي در زندگي انسان مي‌شود، رشدی که نمی‌توان نقطه‌ی توقفی برای آن قائل شد. مصطفي مستور این دغدغه را در داستان روي ماه خداوند را ببوس با توصیف لایه‌های شخصیت اصلی داستانش به خوبی به تصویر می‌کشد.

یونس فردوس دانشجوی مقطع دکتری جامعه‌شناسی است و موضوع پایان نامه‌اش را بررسی دلیل خودکشی دکتر محسن پارسا، فیزیک‌دان برجسته‌ي معاصر، انتخاب کرده است. نامزد يونس، سایه نامی دانشجوی کارشناسی ارشد الهیات است و او هم در تکاپوی تنظیم پایان‌نامه خود با موضوع مکالمه‌ي خداوند با حضرت موسی است.

یونس چند سال پیش وقتی در رشته‌ي فلسفه درس می‌خواند هم‌کلاسی به نام مهرداد داشت که به واسطه‌ي نامه‌نگاری‌اش با یک دختر آمریکایی به نام جولیا عاشق می‌شود و مدتی بعد به اين كشور مي‌رود. داستان از آمدن مهرداد بعد از سال‌ها دوری به ایران شروع می‌شود و یونس با خریدن چند گل ارکیده براي استقبال از او به فرودگاه می‌رود.

مستور در اين داستان نشان مي‌دهد كه شک در همه‌ي امور انسان را به جهنمی می‌برد که هر فرد با دست‌هاي خود آن را براي خود و اطرافيانش مي‌سازد. شكي كه مي‌تواند به همه‌ي ابعاد زندگي روزمره‌ي آدم رسوخ كند و او را از مسير اصلي زندگي‌اش منحرف و به سوي تنهايي و عزلت بكشاند.

  • نویسنده: مصطفی مستور
  • نشر:‌ مرکز


فیلم و سریال‌ها

سریال‌ها

سریال سوپرانو‌ها

خانوادهٔ سوپرانو (به انگلیسی The Sopranos) عنوان مجموعه تلویزیونی است ساخته کشور آمریکا که با ژانر درام و مافیایی ساخته شده‌است. داستان فیلم مربوط به خانواده مافیایی آنتونی سوپرانو، رئیس مافیایی خانواده ایتالیایی در شهرهای نیوجرسی و نیویورک می‌باشد. این مجموعه تلویزیونی ساخته دیوید چیس می‌باشد. این سریال موفق به دریافت جایزه گلدن گلاب، ادگار اوارد و پی بادی گردید. بازیگر نقش اصلی آنتونی سوپرانو هنرپیشه جیمز گاندولفینی در سال ۲۰۱۳ بر اثر سکته قلبی در گذشته‌است.

نکته بارز این سریال در رابطه با روانشناسی، ارتباط کاراکتر تونی با روانپزشکش در سراسر سریال است.

سریال شکارچی ذهن

شکارچی ذهن (انگلیسی: Mindhunter‎) نام مجموعه تلویزیونی جنایی ساخته جو پنهال است که در ۱۳ اکتبر ۲۰۱۷ در نت‌فلیکس منتشر شد. داستان سریال بر اساس کتابی با همین نام که در خصوص مؤسسان اصلی واحد تحقیقات علمی رفتاری اف.بی. آی در دنیای واقعی هستند که توسط جان ادوارد داگلاس که در سال ۱۹۹۶ نوشته شده ساخته شده‌است.

داستان سریال در خصوص دو مأمور سازمان اف‌بی‌آی به نام‌های هولدن فورد(جاناتان گروف)و بیل تنچ (هولت مک‌کالانی) با همکاری روانشناس وندی کار (آنا تورو) هست. آن‌ها در گفتگو با قاتلان سریالی به دنبال فهمیدن طرز فکر آنان به امید کشف دلیل اصلی جنایات توسط آنان هستند.

سریال منتالیست

منتالیست (به انگلیسی:The Mentalist) یا روانکاو یک مجموعه تلویزیونی ساختِ سال ۲۰۰۸ در ایالات متحده آمریکا است که از شبکه سی‌بی‌اس پخش می‌شد. این مجموعه توسط برونو هلر خلق گردیده که خود او تهیه‌کننده اجرایی کار نیز می‌باشد. جریان سریال حول یک سایکیک (Psychic) سابق به اسم پاتریک جین (سایمون بیکر) می‌چرخد که اکنون به عنوان مشاور با اداره تحقیقات کالیفرنیا (سی‌بی‌آی) همکاری می‌کند که البته بعد از منحل شدن کل سازمان از فصل ششم در اف‌بی‌آی فعالیت خود را ادامه می‌دهد.

واژهٔ منتالیست، بر پایهٔ بخشِ آغازینِ فصل اول بدین معناست:
کسی که از تیزهوشی، هیپنوتیزم یا تلقین‌های ذهنی بهره می‌برد. یک استادِ کنترل کنندهٔ افکار و رفتارها.

سریال تحت درمان

این سریال از برترین ساخته‌های کمپانی HBO بوده و داستان روانشناسی است که روزانه با درمانجویان خود در اتاق درمانش گفتگو می‌کند. سریال همچنین به نمایش آثار این وضعیت بر زندگی این روان‌درمانگر می‌پردازد.

فیلم‌ها

روانی

«مارین کرین» (لی) به امید تسهیل کار ازدواجش با «سام لومیس» (گاوین) پولهای کارفرمایش را می‌دزدد و از شهر محل سکونتش خارج می‌شود و بین راه در هتل بیتس، که جوانی به نام «نورمن بیتس» (پرکینز) اداره اش می‌کند، به استراحت می‌پردازد. «نورمن» به او می‌گوید که همراه مادر از لحاظ روانی نامتعادلش در خانه کنار هتل زندگی می‌کند. شب هنگام که، «ماریون» از کار خود پشیمان شده، پیش از خواب به حمام می‌رود و زیر دوش – ظاهراً به دست مادر «نورمن» – به قتل می‌رسد. «نورمن» آثار قتل را پاک می‌کند و جسد «ماریون» و اتوموبیل‌اش را در باتلاق می‌اندازد.

سکوت بره‌ها

در این فیلم، کلاریس استارلینگ، کارآموز جوان اف‌بی‌آی توسط جک کرافورد مأموریت می‌یابد که با هانیبال لکتر گفتگو نماید، زیرا ممکن است بتواند به آن‌ها در پیدا کردن بیل بوفالو که آدم‌کشی زنجیره‌ای است و پوست قربانیانش را از تن جدا می‌نماید، کمک نماید.

پرنده‌باز آلکاتراز

رابرت فرانکلین استراد (برت لنکستر) به جرم قتل، متهم به هفت سال حبس در زندان مخوف آلکاتراز می‌شود. او به مادرش الیزابت (تلما ریتر) بسیار تعصب دارد و وقتی هم سلولی اش عکس مادرش را نگاه می‌کند به شدت عصبانی می‌شود. یکی از زندانیان او را تحقیر می‌کند و استراد او را کتک می‌زند و به انفرادی منتقل می‌شود. هاروی شومکر (کارل مالدن) رئیس زندان با او به مخالفت برمی‌خیزد و سعی دارد که کاری کند تا استراد بیشتر در انفرادی بماند. کریمر، یکی از همکاران وی، می‌خواهد که مراقب استراد باشد ولی شومکر حرف او را جدی نمی‌گیرد.

رستگاری در شائوشنگ

یک فیلم سینمایی آمریکایی در ژانر درام به نویسندگی و کارگردانی فرانک دارابونت و بازی تیم رابینز، مورگان فریمن، باب گانتون محصول سال ۱۹۹۴ توزیع شده توسط شرکت آمریکایی کلمبیا پیکچرز است. این فیلم براساس داستان کوتاهی از استیون کینگ به نام «ریتا هیورث و رستگاری در شاوشنک» ساخته شده‌است و در آن رابینز در نقش اندی دوفرین و فریمن در نقش الیس «رد» ردینگ بازی می‌کنند.

داستان فیلم دربارهٔ اندی دوفرین بانکدار جوانی است که به اتهام قتل همسر و معشوق همسرش به زندان می‌افتد و ادعا می‌کند که بیگناه است.

قلم‌پرها

قلم‌پرها (به انگلیسی: Quills) نام فیلمی زندگینامه‌ای درام آمریکایی-بریتانیایی-آلمانی به کارگردانی فیلیپ کافمن و نویسندگی داگ رایت است که بر اساس زندگی ژان مارکی دوساد، نویسنده و فیلسوف فرانسوی در قرن هجدهم ساخته شده‌است.

مارکی دو ساد در یک بیمارستان روانی بستری است. او زندگی را چیزی جز التذاذات جنسی نمی‌داند و شدیداً با مسیحیت مخالفت می‌کند و مقدسات مسیحی را به تمسخر می‌گیرد و تا آخرین لحظه عمرش دست از مخالفت با دین مسیحیت برنمی‌دارد. وی از طریق خدمتکاری به نام مادلین (مدی) کتاب‌های خود را که دارای موضوعات قبیح جنسی است به بیرون منتشر می‌کند. مادلین داستان ها را هربار برای خدمتکاران دیگر می خواند. اَبِه (پدر) کولمیر، رئیس بیمارستان، قصد اصلاح وی را دارد، اما در این راه ناموفق است. ابه عاشق مادلین است و حسرتِ برقراری رابطه جنسی با مادلین دارد، ولی خداترسی و دین‌گراییِ او و تلاشش برای این که یک مسیحیِ مؤمن باشد، باعث می‌شود که تمایلاتش را سرکوب کند.

مرثیه‌ای برای یک رویا

این فیلم چهار شخصیت اصلی داستان را جداگانه اما در ارتباط با یکدیگر نشان می‌دهد که اعتیاد آنان را در دنیایی از توهم و درماندگی ناگهانی گرفتار می‌کند و نیز چگونگی تغییر وضعیت جسمی و روانی بر اثر سوءمصرف مواد را به تصویر می‌کشد.

سارا گلد فارب، بیوه زنی معتاد به تلویزیون که در کانی آیلند زندگی می‌کند، از شوهر متوفایش پسری به نام هری دارد. هری که معتاد است اغلب اوقاتش را با ماریون (یک طراح مد ناکام) و بهترین دوستش تایرون (مواد فروش سیاه‌پوست) می‌گذراند. هری و تایرون در پی به جیب زدن پول کلانی از راه فروش مواد مخدر هستند و ماریون هم در حالی که اعتیاد آن‌ها و ناامیدی توأم با آن شدت می‌گیرد، با آن دو همراه می‌شود. سارا نیز به تمام وقت خود را در جلوی تلویزیون می‌گذراند و رؤیای شرکت در مسابقه تلویزیونی محبوبش را در سر می‌پروراند. سارا که باور دارد حضورش در تلویزیون قطعی است، زیر نظر پزشک بدنامی شروع به رژیم گرفتن می‌کند تا لباس قرمز رنگی که در جوانی‌اش می‌پوشید، دوباره اندازه‌اش شود. او به زودی گرفتار قرص‌هایش می‌شود که در واقع مواد مخدر (مخلوطی از کوکایین و هروئین) هستند. اعتیادش او را از دنیای واقعی دور و توهم‌های هراسناکی را جانشین آن می‌کند.

یک ذهن زیبا

ذهن زیبا (به انگلیسی: A Beautiful Mind) نام فیلمی زندگینامه‌ای و درام آمریکایی است که دربارهٔ زندگی جان نَش ریاضیدان برندهٔ جایزهٔ نوبل اقتصاد و مسائلی که به دلیل بیماری روان‌گسیختگی با آن‌ها مواجه می‌شود، ساخته شده‌است.

جان نَش (راسل کرو) از دانشگاه فارغ التحصیل شده و به سمت استادی برگزیده می‌شود. او توانایی خارق العاده‌ای در کشف رابطه بین اشکال و اعداد به هم ریخته دارد. ازدواج با آلیشیا (جنیفر کونلی) به زندگی او رنگ و لعابی دیگر می‌دهد تا اینکه ظاهراً ویلیام پارچر (اد هریس) مامور سیا به سراغش می‌رود و از او می‌خواهد با توجه به استعداد بی‌نظیرش در زمینه فعالیت‌های رمز شکنی به سیا کمک کند اما…

یک روش خطرناک

یک روش خطرناک (به انگلیسی: A Dangerous Method) فیلمی تاریخی محصول سال ۲۰۱۱ به کارگردانی دیوید کراننبرگ و با حضور بازیگرانی همچون کیرا نایتلی، ویگو مورتنسن، مایکل فاسبندر و ونسان کسل است. فیلمنامه توسط کریستوفر همپتون از نمایش‌نامه سال ۲۰۰۲ او به نام درمان سخنگو اقتباس شده است.

در سال ۱۹۰۴ کارل یونگ (با بازی مایکل فاسبندر) با یک بیمار روسی مبتلا به هیستری به نام سابینا اسپیلرین (با بازی کیرا نایتلی) آشنا می‌شود که از لحاظ روانی دچار مشکلات فراوانی است. سابینا در رفتار و حرکاتش تعادلی ندارد و حرکت‌های مداوم بدن و نگاه‌های نگرانش حاکی از آن است که وی از لحاظ ذهنی به شدت آشفته است.

یونگ با استفاده از روش «گفتار درمانی» سعی می‌کند تا ذهن پریشان سابینا را آرام کند تا زمینه را برای بازگو کردن اتفاقاتی که منجر به ایجاد مشکلات در ذهن او شده را باز کند. پس از مدتی تلاش، یونگ سرانجام موفق می‌شود تا با استفاده از روش گفتار درمانی، به گذشته تکان دهنده سابینا پی ببرد.

سابینا در گذشته توسط پدرش مورد آزار و اذیت قرار گرفته بود و به همین جهت اکنون تعادل عصبی ندارد. این مسئله باعث می‌شود تا یونگ سراغ استاد علم روانشناسی یعنی زیگموند فروید (با بازی ویگو مورتنسن) را بگیرد و از او دربارهٔ نظریه اش مبنی بر رابطه بین مشکلات جنسی و آشفتگی ذهنی اطلاعات کسب کند. اما این کسب اطلاعات در ادامه تبدیل به اختلاف نظر بین این دو می‌شود.

جزیره شاتر

جزیره شاتر (به انگلیسی: Shutter Island) فیلمی در ژانر نئو-نوآر و تریلر روان‌شناختی، به کارگردانی مارتین اسکورسیزی و محصول سال ۲۰۱۰ ایالت متحده آمریکا است. فیلم‌نامه این فیلم توسط لایاتا کالوگریدیس بر اساس رمانی به همین نام نوشته دنیس لهان به رشته تحریر درآمده است.

ر سال ۱۹۵۴ دو مارشال ایالات متحده، تدی دانیلز (لئوناردو دی‌کاپریو) و همکار جدیدش چاک ایول (مارک رافالو)، برای بررسی فرار یک بیمار روانی خطرناک، سولاندو، از بیمارستانی در جزیره شاتر در نزدیکی بوستون با کشتی به این جزیره مسافرت می‌کنند. در هنگام ورود به این جزیره تد با رفتارهای ناخوشایندی از طرف پلیس مستقر در جزیره روبرو می‌شود.

تدی همسر خود را در یک آتش‌سوزی عمدی که توسط یک مجرم روانی بنام اندرو لدیس که او هم در همین جزیره نگهداری می‌شود از دست داده‌است. رفتارهای غیرعادی توسط رئیس بیمارستان روانی، دکتر جان کاولی (بن کینگزلی)، ادامه می‌یابد. در ادامه او احساس می‌کند که همه افراد داخل جزیره به نحوی در یک بازی که صرفاً برای وی طراحی شده‌است بازی می‌کنند.

درخشش ابدی یک ذهن پاک

درخشش ابدی یک ذهن پاک یا آفتاب ابدی ذهن بی‌آلایش (به انگلیسی: Eternal Sunshine of the Spotless Mind) فیلمی آمریکایی محصول سال ۲۰۰۴ میلادی در ژانر رمانتیک علمی-تخیلی می‌باشد. فیلمنامهٔ آن را چارلی کافمن نوشته و میشل گوندری آن را کارگردانی کرده‌است. در این فیلم، جیم کری، کیت وینسلت نقش آفرینی کرده‌اند. فیلم درخشش ابدی یک ذهن پاک، فیلمنامه محکم و پیچیده‌ای دارد و با توجه به زمینه‌هایی که داستان در اختیار نویسنده قرار داده‌است به‌طور پی در پی سطوح کشمکش خود را تغییر می‌دهد و روایت فیلم دائماً از ذهن شخصیت اصلی به جهان بیرون جابه‌جا می‌شود.

دکتر هاوارد سرپرست یک کلینیک است که کار آن پاک کردن آن دسته از خاطرات افراد است که دوست ندارند آن‌ها را در ذهن خود داشته باشند. کلینیکی که اغلب زوجها خصوصاً در روزهای نزدیک به ولنتاین به آن مراجعه می‌کنند تا خاطرات بدی را که از هم در ذهن خود دارند پاک کنند. تکنیسینهای کلینیک ابتدا مکان خاطرات مورد نظر را که به صورت لکه‌های روشنی روی مغز نمودار می‌شود، شناسایی کرده و سپس به محو کردن آن لکه‌های نور می‌پردازند. ابتدا کلمنتاین و سپس جول آگاهانه تصمیم به پاک کردن خاطرات مشترکشان می‌گیرند، اما حتی بعد از فراموشی یکدیگر، مجدداً به سمت هم کشیده شدند.

ممنتو

یادگاری (به انگلیسی: Memento) فیلمی نئو نوآر و روانشناسانه به کارگردانی کریستوفر نولان و محصول سال ۲۰۰۰ است. نولان فیلم‌نامه را بر پایهٔ داستان کوتاهی از برادرش، جاناتان نوشته‌است. گای پیرس، کری-ان ماس و جو پانتولیانو در این فیلم بازی کرده‌اند. ممنتو شامل سکانس‌های سیاه و سفید می‌باشد که روایت آن‌ها خطی است و سکانس‌های رنگی که وقایع به صورت برعکس (از آخر به اول) در آن‌ها روایت می‌شود. در آخر داستان این دو نوع روایت‌ها به هم پیوند می‌خورد.

لئونارد شلبی (گای پیرس) بر اثر یک اتفاق، حافظه کوتاه مدت خود را از دست می‌دهد و با کمک یادداشت‌ها، خالکوبی‌ها و عکس‌هایش سعی می‌کند کسی که همسرش را کشته‌است پیدا کند و انتقام بگیرد.در خالکوبی هایش اشاره شده که فردی به نام جان یا جیمز با نام خانوادگی جی….[ادامه نامعلوم] همسر او را کشته است و بدنبال او میگردد.

او به کمک پلیسی به نام تدی شخصی به نام جیمی گراندز را پیدا کرده و میکشد و لباسها و ماشین او را صاحب میشود و آنجا پی میبرد که نام واقعی تدی جان ادوارد گمل است. شماره پلاک ماشین او را به عنوان مظنون بعدی یادداشت کرده و روی بدنش خالکوبی میکند.در کتش که در واقع کت جیمی بوده آدرس یک بار را پیدا کرده و به آنجا میرود و در آنجا با ناتالی همسر جیمی آشنا میشود.

در پایان طی ماجراها و اتفاقاتی ناتالی که دوستش در اداره صدور گواهینامه کار میکند رد پلاک ماشین را گرفته و او میرود در همان مکانی که جیمی گراندز را کشته بود تدی را میکشد.

گمشده در ترجمه

گمشده در ترجمه (به انگلیسی: Lost in Translation) که ترجمه صحیح آن می‌شود ازدست‌رفته در ترجمه، فیلمی محصول سال ۲۰۰۳ با کارگردانی سوفیا کوپولا و بازی بیل مری و اسکارلت جوهانسون است. داستان فیلم به رابطه‌ی یک بازیگر مسن روبه‌افول با یک دختر جوان است که زاویه‌ای تازه و تاثیرگذار از روابط انسانی را نشان می‌دهد. این فیلم برنده جایزه اسکار بهترین فیلمنامه اورجینال و برنده جایزه گلدن گلوب بهترین فیلمنامه، بهترین بازیگر و بهترین فیلم کمدی موزیکال شده‌است.

بیمار انگلیسی

در خلال جنگ جهانی دوم خلبانی گمنام (ریف فاینز) دچار حادثه می‌شود و در شمال آفریقا سقوط می‌کند.

او که به سبب زخم‌های هولناک و شوک روانی نام خود و گذشته‌اش را به یاد نمی‌آورد، با نام بیمار انگلیسی به نیروهای متفقین در ایتالیا تحویل داده می‌شود. در آنجا پرستاری به نام هانا (ژولیت بینوش) با اجازه سرپرست بیمارستان او را در صومعه ای در ایالت توسکانی بستری و از او مراقبت می‌کند.

با پیدا شدن سر و کله کاراواجیو که خود را وابسته متفقین با نهضت مقاومت ایتالیا معرفی می‌کند و یک ستوان سیک هندی تباری و مین یاب به نام کیپ سینگ در صومعه زندگی هانا و بیمار انگلیسی دگرگون می‌شود. روزی که کاراواجیو و هانا دربارهٔ نوشته‌های هرودت بحث می‌کنند، خلبان انگلیسی گذشته‌اش را به یاد می‌آورد. او کنت لاسزلو آلماسی خلبان اکتشافی آثار باستانی است که در صحرای لیبی به اکتشاف می‌پرداخته‌است…

کریمر علیه کریمر

تد کریمر (هافمن) کارمند سخت کوش و نسبتاً موفق یک شرکت تبلیغاتی است اما بیش از حد در کار خود غرق شده و بدین خاطر همسرش جوآنا (مریل استریپ) شدیداً احساس تنهایی می‌کند. در ابتدای فیلم جوآنا در کمال تعجبِ تد، تصمیم خود برای متارکه را به وی اعلام کرده و به کالیفرنیا می‌رود. اما مجدد

نویسنده مطلب: علی حیدری

منبع مطلب

محبوب ترین کتاب های چاپی

مجموعه ای از پرفروش ترین کتاب های چاپی را اینجا ببینید و با تخفیف ویژه خریداری کنید👇

مشاهده و خرید
ممکن است شما بپسندید
نظر شما درباره این مطلب

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.